Besplatno - Dan otvorenih objekata na Beogradskoj tvrđavi

U okviru manifestacije Dani evropske baštine, a povodom Svetskog dana turizma, ulaz u pet objekata na Beogradskoj tvrđavi danas će biti besplatan

    foto: Beogradkska tvrđava
    Podeli
Zainteresovani posetioci moći će da posete Rimski bunar, Veliki barutni magacin, Sahat kulu, Kulu Nebojša i Vojni bunker, od 11 do 19 časova. Istog dana, Udruženje za istorijsko streličarstvo, u saradnji sa JP Beogradska tvrđava održaće promociju i uputiti posetioce u osnove streličarstva, a zainteresovani će moći da se oprobaju u ovoj veštini. Promocija će biti organizovana na Gornjem gradu Beogradske tvrđave (kod Dizdareve kule - Opservatorije) od 12 do 14 časova.

Rimski bunar izgrađen je u periodu od 1717. do 1739. godine, za vreme barokne austrijske rekonstrukcije Beogradske tvrđave. Bunar je dubok šezdeset metara i skoro tri i po metra širok. Sahat kula - kula sa satom, građena sredinom 18. veka, visoka 27,5 metara, posetiocu pruža jedinstven pogled na Beogradsku tvrđavu i park Kalemegdan, ali i na druge delove grada. Kula Nebojša, izgrađena u 15. veku kao odbrambena kula, u vreme osmanske vlasti, postaje najpoznatija tamnica i mračni simbol Beograda. Od 2011. godine predstavlja moderan izložbeni prostor, u kojem se, uz pomoć audio-vizuelnih efekata, posetioci mogu upoznati sa delom srpske i grčke istorije.

Vojni bunker na Gornjem gradu građen je 50-tih godina 20. veka, a osim unutrašnjosti objekta, posetioci mogu da vide i izložbu Umetnost u bunkeru, posvećena cenzuri u umetnosti 60-tih i 70-tih godina 20. veka. U Velikom barutnom magacinu, koji je građen u vreme velike austrijske rekonstrukcije tvrđave, danas se nalazi postavka rimskih kamenih spomenika, stela, sarkofaga i žrtvenika koji su tokom niza godina prikupljani i donošeni sa različitih nalazišta. Spomenici pripadaju antičkom periodu (od druge polovine I veka do IV veka).

Komentari(0)

sortiraj