Beogradski aerodrom dobija novi kontrolni toranj

Beogradski aerodrom uskoro dobija potpuno novi toranj visine 75 metara i biće jedan od najvećih u Evropi, a kupola će imati površinu od 100 metara kvadratnih

    foto: SMATSA
    Podeli
  • params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?>
Direktor kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) Predrag Jovanović i direktor društva Energoprojekt visokogradnja Zoran Mihailović potpisali su ugovor o nabavci radova i izgradnji aneksa zgrade Centra kontrole letenja Beograd sa tornjem Aerodromske kontrole letenja.

Vrednost ugovora je 17,5 miliona evra

Vrednost ugovora je 17,5 miliona evra, izvođač radova je konzorcijum koji čine Energoprojekt visokogradnja, Energoprojekt oprema i Empeks. Ugovor je deo programa modernizacije kontrole letenja. Investicioni program SMATSA vredan je ukupno 126 miliona evra i finansira se iz sredstva EBRD, EIB i SMATSA.

Predrag Jovanović

Predrag Jovanović je rekao da će aerodrom dobiti toranj kakav zaslužuje, najmoderniji i najlepši. Dodao je da je reč o pametnoj i energetski efikasnoj zgradi. Novi toranj sa aneksom biće povezan sa postojećom zgradom centra. Toranj je visine 75 metara, a kupola ima površinu od 100 metara kvadratnih. Diektor Energoprojekt visokogradnje Zoran Mihailović naveo je da su njihovi kapaciteti spremni i da se nada da će radovi počet posle Nove godine i praznika.

SMATSA DOO Beograd usvojio detaljan plan

O ovoj temi smo pisali pre dve godine i podsećamo da je kolegijum SMATSA DOO Beograd tada usvojio je detaljan plan o izgradnji novog Kontrolnog tornja na beogradskom aerodromu 2017. godine. Novi objekat će biti visine 75 metara, najviši u ovom delu Evrope i među deset najviših na svetu. Izgradnjom novog tornja, kompanija SMATSA DOO Beograd ide u korak sa planovima Vlade Republike Srbije o davanju u koncesiju Aerodroma Nikola Tesla, jer će svojom novom tehničkom opremom omogućiti dalji rast saobraćaja, kao i realizaciju svih planova budućeg koncesionara.

Tada je najavljeno da će svi detalji tehničke dokumentacije biti završeni do juna 2018. godine, a radovi će početi na jesen iste godine i trajaće godinu dana. Toranj će biti izgrađen na zemljištu SMATSA DOO Beograd i finansiran je iz sopstvenih prihoda bez opterećenja budžeta Srbije i Crne Gore.

Stari toranj napravljen je 1962. godine

Kako su navodili u ovoj kompaniji, stari toranj napravljen je 1962. godine, kada su za godinu dana imali saobraćaj od 300 aviona godišnje, koliko danas imaju u najopterećenijem satu. Ovo arhitektonsko remek delo omogućiće još bolju vidljivost aerodromskih površina i bolje uslove rada.

Biće ugrađena nova tehnologija u skladu sa evropskim regulativama i standardima, zgrada će biti energetski efikasna i izgrađena od ekoloških materijala. Idejno rešenje je uradila Energroprojekt industrija, a za izgradnju će biti angažovani domaći izvođači.

Ovo je i za Kontrolu letenja veoma važan projekat jer će na jednom mestu, u istom dvorištu imati Oblasnu, Terminalnu i Aerodromsku kontrolu letenja. Kako navode u ovoj kompaniji, SMATSA DOO Beograd nastaviće i dalje da investicijama unapređuje civilni i vojni vazdušni saobraćaj u Srbiji, posebno one segmente koji su u funkciji razvoja beogradskog aerodrome.

Komentari(0)

sortiraj