​Beograd poslednja stanica

Hrabri bajkeri Milenko i Predrag stigli u prestonicu, odmaraju trenutno svoje vruće makine i kuju planove za nova putovanja sa svojim dvotočkašima

Avanturisti iz Beograda Predrag Kirovski, generalni direktor kompanije Press Code i Milenko Samac, vlasnik lanca hemijskog čišćenja Bianco, posle pređenih skoro 3.000 kilometara konačno su stigli kući, tačnije u prestonicu Srbije! Kao što znate, pratili smo ih u stopu sve vreme njihovog putovanja na dvotočkašima i izveštavali svakodnevno gde su sve drajverisali, odmarali, šta su videli…

Bajkeri su svojim dvotočkašima BMW R1200 GS i Yamaha FZ 6N krenuli iz Srbije kako bi gledali trku MOTO GP Mugello, na čuvenoj italijanskoj stazi za dvotočkaše, nedaleko od Firence. Krenuli su iz Srbije, preko Bosne i Hercegovine, Hrvatske, došli u Italiju, pa nazad, preko Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine vratili se do tačke odakle su i krenuli, tačnije u Srbiju i Beograd.

Podsetimo, Beograđani su motorima, na ovo neobično putovanje prošli kroz mnogobrojne gradove - Gornji Milanovac, Čačak, Užice, Zlatibor, Višegrad, Goražde, Foču, Tjentište, Gacko, Bileće, Trebinje, Dubrovnik, Split, Ankonu, Firencu, Padovu, Veneciju, Trevizo, Trst, Kopar, Opatiju, Rijeku, Zadar, Sarajevo… Pored ovog istraživačkog putovanja, njih dvojica su istestirali i svoje makine, a njihova izdržljivost na ovom neobičnom i veoma zahtevnom putu se pokazala kao odlična.

Milenko Samac, kaže za WWW.MAKINA.RS da mu je ovo bilo prvo duže putovanje sa svojim motorom starim jedanaest godina. U razgovoru i dogovoru sa Predragom, ni u jednom trenutku se nije razmišljao da li da krene na ovo hrabro i nesvakidašnje drajverisanje.

- Ovo je moje prvo dugo putovanje i slobodno mogu reći da je bilo fenomenalno. Motor vozim dosta dugo, ali mi je uvek bilo u podsvesti da jednog dana krenem na ovako putovanje sa mojim dvotočkašem i prijateljem - objašnjava Milenko i dodaje:

- Svakom bih preporučio da vozi ovom rutom kojom smo mi išli. Veoma je zanimljiva i puna lepe prirode i što je najvažnije odlični su putevi za vožnju motora. Ukupno smo prešli 2.800 kilometara. Od jedanaest dana koliko smo bili na ovom putu, devet smo vozili. U jednom danu smo prosečno vozili između 300 i 320 kilometara. To je relaksirajuća vožnja za jednog motoristu. Međutim, ako je put dobar, kao što je bio ovaj naš celom dužinom, onda je putovanje savršeno.

Putovanje kroz pet država

Obišli su mnogo gradova, prošli su kroz pet država, računajući i Srbiju. Na svu sreću, kako kaže Milenko, nisu imali nikakvih problema na putu i poštovali su saobraćajne propise u svim državama.

- To savetujemo svima, jer tada neće imati nikakvih problema na putu. Naša prosečna brzina bila je oko 90 km/h, jednostavno smo se trudili da lagano putujemo i uživamo sve vreme u svakom kilometru puta. Ukupno po motoru smo potrošili oko 140 litara benzina, a prosečna potrošnja na 100 kilometara je bila oko pet litara. Noćili smo na Zlatiboru, Trebinju, traektu od Splita do Ankone, u blizini Firence Opatiji, Zadru... Na ovom putovanju svaki dan je nešto novo i lepo. Imali smo dobar tempo i ni jedne sekunde nam nije bilo dosadno. Ono što je na mene ostavilo najveći utisak je svakako grad Opatija koji je prelep i za svaku preporuku. Jadranska magistrala za vožnju je nešto posebno, kao i put od Ankone ka Firenci, gde se ne mogu rečima opisati pravci, krivine, priroda...

Uspomena za ceo život

Njihovi dvotočkaši su ih služili odlično. Ono što izdvaja još sa ovog putovanja je svakako Moto GP trka Mugello. Vredi podsetiti da je ona napravljena specijalno za dvotočkaše davne 1972. godine, a rekonstrukcija je urađena 1999. godine. Staza za MOTO GP MUGELLO nadomak Firence je dugačka 5245 metara, najduži pravac na stazi je 1141 metar, a ukupno ima petnaest krivina. Može da primi oko 100.000 ljudi.

- Tu treba prisustvovati i uživo videti trke, kao i samu atmosferu na tribinama. Reči su male kojim bih opisao kakva je atmosfera i zaista je lepo videti i sve to doživeti zajedno sa još 100.000 ljudi, inače, vatrenih zaljubljenika u dvotočkaše. Trka motora je moćna, a na tribinama je bilo prelepo. Kartu za tribinu gde smo se mi nalazili platili smo 200 evra i verujte da je svaki evro uložen isplativ kada se popnete na nju i vidite sve te ljude oko sebe kako uživaju. Publika je specifična, kao i ljudi koji se nalaze na tribinama. Dolaze porodično i to je pravi praznik za sve njih. Za Rosijem su bukvalno ludi, a Markeza ne vole - kaže Milenko Samac.

On dodaje, da već zajedno sa Predragom planira nastavak putovanja i nove rute ka gradovima Evrope.

Tekst

Dragan Stanimirović

Komentari(2)

sortiraj
DarkooM 14:23 | 16.06.2017
Najjači!!!
0 0 odgovori
Če 14:23 | 16.06.2017
Svaka Vam čast.
0 0 odgovori