Beograd među deset najboljih evropskih gradova za odmor

Britanski list Gardijan uvrstio je Beograd među deset najboljih alternativnih evropskih gradova za odmor

    foto: TOB
    Podeli
Ističući da prestonica Srbije ima upečatljiv ambijent koji upotpunjuju arhitektonska zdanja i impresivni spomenici. Svojom istorijskom arhitekturom, prekrasnim pejzažima i kulturom, bez gužve, ovi šarmantni evropski gradovi su savršeni za beg krajem leta, početkom jeseni, navodi se u ovom listu. Gardijan navodi da je Beograd destinacija za odmor koja može da pruži najviše za najmanje novca.

Prema njihovoj računici, ukupan trošak za posetu prestonici Srbije za dve noći za dvoje iznosi 149 funti, što je oko 165 evra, a u cenu je uključen smeštaj, hrana, piće, razgledanje i put po gradu, ali ne i let, a Gardijan ističe da je to za 12 odsto jeftinije od Krakova. Beograd možda nije najlepši grad Evrope, ali ima upečatljiv ambijent na ušću Dunava i Save, nekoliko arhitektonskih dragulja i impresivne spomenike, kao i najbolji noćni život na Balkanu, ocenjuje Gardijan. Pominje se i da je ovog leta ponovo otvoren Narodni muzej, za koji se navodi da pokriva ogroman spektar srpske istorije, od paleolita do umetnosti 20. veka.

Ističe se i da je ulaz u muzej besplatan nedeljom, a da je zatvoren ponedeljkom. Gardijan navodi i da je krajem prošle godine ponovo otvoren Muzej savremene umestnosti u koji je ulaz besplatan sredom, dok je muzej zatvoren utorkom. A kada zasija sunce, Beograđani odlaze na Adu Ciganliju - „beogradsko more”, navodi se u ovom listu. Na ovom ostrvu, punom drveća, na južnoj obali Save nalazi se niz peščanih plaža, a mogu se upražnjavati i aktivnosti kao što su planinarenje i kajakaštvo. Vredno je, ocenjuje Gardijan, preći reku u slikovito predgrađe Zemun, koje je bilo poseban grad do 1934. godine, kako bi lutali njegovim vijugavim kaldrmama.
U članku Gradijan preporučuje i restorane za odlazak na večeru i poziva posetioce da odu u Cetinjsku ulicu gde se nalaze barovi i klubovi. Među ostalim gradovima, na listi najboljih alternativnih evropskih destinacija za odmor su i crnogorska Podgorica, makedonski Ohrid, hrvatska Pula, kao i gradovi Katanija i Bari u Italiji, Kaunas u Litvaniji, Košice u Slovačkoj, Preveza u Grčkoj i Grenobl u Francuskoj.

Komentari(0)

sortiraj