Beograd dobija pešačku vezu između Kalemegdana i priobalja

Radovi na izgradnji pasarele koja će spojiti Kalemegdan i savsko priobalje u završnoj su fazi i očekuje se da pasarela bude u funkciji u prvim prolećnim danima

    foto: Beoinfo
    Podeli
Ova pasarela je važna zbog toga što Beograd konačno dobija pešačku vezu između Kalemegdana i priobalja, koja omogućava da sugrađani bezbedno i bez problema priđu Savi.

-Ostalo je da se montiraju ograde, rasveta, lift, stepenište prema Kalemegdanu i postavi skulptura na vrhu. Planirano je i uređenje zelene površine, koja će se širiti kako budemo uklanjali prugu. Dobiće se prostor za šetnju i igru najmlađih - kaže Milutin Folić, glavni gradski urbanista.

-Pasarela nije samo infrastrukturni objekat već i umetničko delo. Na projektu su radila dva svetski poznata umetnika, Mrđan Bajić i Britanac Ričard Dikon, u saradnji sa arhitektom i akademikom Branislavom Mitrovićem. Autorski tim čine tri izuzetno velika imena, pa nije ni čudo što ovaj objekat već sada kao magnet privlači pažnju građana - objašnjava Folić.
Glavni gradski urbanista je naglasio da će pasarela imati vezu sa parkingom na Beton hali, koji će posetioci Kalemegdana moći da koriste tokom dana.
-Time će biti rasterećeno centralno gradsko jezgro, gde su se građani najčešće parkirali - dodao je Folić i precizirao da će pasarela imati ugrađene grejače pa će moći da se koristi i zimi.

On je prošle nedelje zajedno sa autorskim timom obišao radove, a jedan od autora Ričard Dikon pohvalio je kvalitet radova i predložio da se u tunelu kojim je nekada išla železnica napravi multimedijalna umetnička postavka koja će pratiti otvaranje pasarele.

Komentari(0)

sortiraj