Automobil kao iz crtanih filmova

„Nisan” je definitivno napravio pun pogodak sa modelom „džuk”, koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim

    foto: Dragan Stanimirović
    Podeli
Nova Nisanova” perjanica pod nazivom džuk” izgleda kao da je izašla iz crtanog filma! Odličan krosover svojim izgledom bukvano pleni i na ulici kod prolaznika izaziva pravo oduševljenje. U ovom vozilu jedno je sigurno, a to je da je lakše u njemu uživati nego ga definisati. Redakcija MAKINA.RS vozila je punim gasom ovog četvorotočkaša u verziji 1,2 DIG-T sa motorom snage od 115 KS.

Atraktivan i uverljiv

Odmah je jasno da su se inženjeri Nisana” zaista potrudili da zaljubljenicima u četvorotočkaše pruže nešto sasvim novo i zanimljivo. Džuk” je na putu snažan i veoma startan. Bez obzira na to da li je rad motora u mestu” ili u vožnji, pri velikim brzinama se bukvalno ne čuje. Ovaj četvorotočkaš je dugačak 4,1, širok 1,7, a visok nešto više od 1,5 metara, a težak je 1,7 tona. Njegov brdsko-planinski” karakter naglašen je i većim odstojanjem od tla, što ga čini pogodnim za puteve van asfalta.

Deluje moćno i uverljivo u svakom svom delu. Ono što ga krasi je veoma atraktivna maska hladnjaka, kao i odlični dizajn prednjih i zadnjih svetala. Ne samo po dizajnu i kvalitetu izrade ovaj četvorotočkaš je besprekoran već I kada se sedne” za njegov upravljač i pokrene moćan motor. Džuk” ima dobar pregled kod vozača i veoma laku kontrolnu tablu. Svi prekidači u vozilu su dobro pozicionirani. Jednodelni panoramski krov vizuelno proširuje enterijer i stvara sliku većeg prostora.

Mala potrošnja

Kombinujući zaobljene linije na prednjem delu karoserije i ravne linije na bočnom i zadnjem delu, proizvođač je uspeo da stvori atraktivno krosover vozilo koji u isto vreme krasi elegancija i snaga terenca. Na pređenih 100 kilometara ova ljuta mašina” na otvorenom putu potroši blizu pet, dok u gradskoj vožnji iscuri” sedam litara benzina. Od 0 do 100 stižemo za 11 sekundi, a najveća brzina koju smo razvili džuku” u šestoj” brzini je 180 km/h. Odlični šestostepeni manuelni menjač je proveren i u svoje pregrade ulazi „bez guranja“. Zadnja klupa je solidno konforna za troje putnika. Ugodan osećaj na dužim putovanjima omogućuju specijalno oblikovana sedišta sa izraženim stranama i snažnim gornjim delom dizajniranim da spreči zamor u leđima.

Dupli prtljažnik je veoma prostran. Zapremina je 354 litara i u njega možete staviti bez problema tri veća kofera, kao i razne druge sitnice. Makismalno je bezbedan, jer je karoserija napravljena kao kod „tenka“. U krivine smo ulazili preciznije uz optimalno prijanjanje. Ukoliko postoji rizik od proklizavanja točkova, kočnice se aktiviraju selektivno za svaki pojedinačni točak, kakva god da je podloga ili vreme. Testirani „Nisanov“ model je 17.280 evra.


Tekst

Dragan Stanimirović


LIČNA KARTA

Zapremina motora 1,2 DSG-T

Snaga motora 115KS

Menjač 6-stepeni

Makismalna brzina 180 km/h

Ubrzanje 0-100 11 sekundi

Potrošnja 5 - 7l

Cena 17.280 evra

Komentari(0)

sortiraj