Apel građanima da iskoriste zakazane termine za dokumenta

Vlada Srbije apeluje na građane koji su zakazali termin za izdavanje ličnih dokumenata da taj termin i iskoriste ili ga na vreme zamene za drugi

    foto: MUP
    Podeli


Vlada Srbije apeluje na građane koji su zakazali termin za izdavanje ličnih dokumenata putem Portala eUprava u nekoj od uprava policije, da taj termin i iskoriste ili ga na vreme zamene za drugi kako bi svi dobili priliku da lako i brzo dođu do termina za izdavanje dokumenata.

U saopštenju Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu navodi se da je Uprava za upravne poslove u proteklom periodu primila više žalbi građana da su svi ponuđeni termini na Portalu eUprava koji se odnose na zakazivanje termina za izdavanje ličnih dokumenata zauzeti i da nisu u mogućnosti da zakažu termin u roku od 14 dana.

-Zbog toga je Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa Kancelarijom za IT i eUpravu omogućila građanima da od 4. marta 2019. godine mogu da zakažu termin za podnošenje zahteva za lična dokumenta, putem Portala eUprave za narednih 60 kalendarskih dana, umesto dotadašnjih 14 - navodi se u apelu vladine Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Analizom zakazanih termina za izdavanje ličnih dokumenata, Uprava za upravne poslove je utvrdila da određeni broj građana, posebno u velikim gradovima u Srbiji, ne koristi svoje zakazane termine a pri tome ih ne otkaže na vreme na istom portalu. Time onemogućavaju ostale građane da zakažu termine na koje bi došli da podnesu zahtev za izdavanje ličnih dokumenata, ukazuju u Kancelariji za IT.

Dodaju da je samo u prethodnih sedam dana u policijskoj stanici Novi Beograd bilo 371 zakazan termina preko Portala eUprava, a nije iskorišćeno 136. Nisu svi termini bili iskorišćeni ni u drugim mestima, pa u Novom Sadu od 246 zakazanih, 115 termina nije iskorišćeno, dok je u Kragujevcu bilo zakazano 245 termina, od kojih 20 nije iskorišćeno. U Pančevu sedam termina koji nisu iskorišćeni od zakazanih 39, dok u Nišu od zakazanih 430 termina 29 nije iskorišćeno.

Iz tog razloga iz Kancelarije za IT apeluju na korisnike da, zbog velikog broja građana koji u ovom periodu menjaju lična dokumenta ili iskoriste termin koji su zakazali, ili da ga na vreme otkažu ili pomere za drugi, kako bi svi dobili priliku da na lak i brz način bukiraju termin za izdavanje dokumenata. Inače, uslugu "Zakazivanje termina za podnošenje zahteva za ličnu kartu ili pasoš", MUP je objavio na Portalu eUprava 2011. godine, a od tada je, preko portala, tu uslugu iskoristilo 1.173.984 građana.

Komentari(0)

sortiraj