Akcija Minut je do 12 za promociju i prikupljanje krvi, trombocita i matičnih ćelija u Zemunu

Udruženje pacijenata Leuka, u saradnji sa Službom za transfuziologiju KBC Zemun organizuje akciju Minut je do 12 radi promocije i prikupljanja krvi, trombocita i matičnih ćelija

    foto: Opština Zemun
    Podeli
Kako je saopšteno, događaj će početi u sredu, 13. oktobra, u 11.59 časova (simboličnih minut do 12), u galeriji Kancelarije za mlade Opštine Zemun otvaranjem izložbe Katarine Stanojlović, studentkinje grafičkog dizajna. Ova akcija je pod pokroviteljstvom Gradske opštine Zemun! Radovi su nastali u bolničkoj sobi, tačnije u izolacionom bloku kliničkog centra u vreme dok je autorka čekala na transplantaciju matičnih ćelija. Posetioci će imati priliku da pogledaju izložbu od 13. do 16. oktobra, od 8 do 15.30 časova, i da se dodatno informišu na temu dobrovoljnog davalaštva, matičnih ćelija i trombocita.

Ove godine Udruženje pacijenata „Leuka” organizovalo je slične akcije u više gradova, a ovo je četvrta po redu u zemlji i jedina akcija u Beogradu u sklopu projekta „Solidarnost je u krvi” koju je podržala Fondacija Ana i Vlade Divac u saradnji sa USAID-om i Balkanskim fondom za demokratiju. Pandemija virusa kovida-19 nepovoljno je uticala na dobrovoljno davalaštvo krvi i krvnih komponenti. Jedinice krvi su na rezervama u svim bolničkim centrima. Zemunska bolnica je otvorila Odeljenje za hematologiju i vrši prijem onkoloških pacijenata. Za obolele od leukemije, kao i za neka druga oboljenja neophodni su trombociti. Oni su sastavni deo lečenja tokom hemioterapija i transplantacije koštane srži. Da bi oboleli uopšte mogli da započnu lečenje KBC „Zemun”, potrebni su davaoci trombocita.

Transplantacija matičnim ćelijama je jedini način da se produži život za ljude obolele od akutnih leukemija, aplastične anemije, multiple mijeloma i mnogih drugih oboljenja. Nacionalni registar trenutno ima oko devet hiljada davalaca upisanih u registar. Na nivou naše zemlje taj broj je isuviše mali. Neophodno je da ih ima minimum deset puta više. U subotu, 16. oktobra, na istoj adresi osoblje iz Službe za transfuziju KBC „Zemun” radiće na prikupljanju krvi, upisu u nacionalni registar matičnih ćelija i proširenju baze davalaca trombocita za ovu zdravstvenu ustanovu. Pozivaju se građani, a prventveno stanovnici Zemuna da se odazovu ovom apelu.

Komentari(0)

sortiraj