Aerodrom Nikola Tesla - Uskoro niče novi toranj

Beogradski aerodrom uskoro dobija potpuno novi toranj visine 75 metara i biće jedan od najvećih u Evropi

Kolegijum SMATSA DOO Beograd usvojio je detaljan plan o izgradnji novog Kontrolnog tornja na beogradskom aerodromu. Novi objekat će biti visine 75 metara, najviši u ovom delu Evrope i među deset najviših na svetu. Izgradnjom novog tornja, kompanija SMATSA DOO Beograd ide u korak sa planovima Vlade Republike Srbije o davanju u koncesiju Aerodroma Nikola Tesla, jer će svojom novom tehničkom opremom omogućiti dalji rast saobraćaja, kao i realizaciju svih planova budućeg koncesionara.

Izgradnja od jeseni 2018. godine

Svi detalji tehničke dokumentacije biće završeni do juna 2018. godine, a radovi će početi na jesen iste godine i trajaće godinu dana. Toranj će biti izgrađen na zemljištu SMATSA DOO Beograd i finansiran je iz sopstvenih prihoda bez opterećenja budžeta Srbije i Crne Gore.

Kako navode u ovoj kompaniji, stari toranj napravljen je 1962. godine, kada su za godinu dana imali saobraćaj od 300 aviona godišnje, koliko danas imaju u najopterećenijem satu. Ovo arhitektonsko remek delo omogućiće još bolju vidljivost aerodromskih površina i bolje uslove rada.

Biće ugrađena nova tehnologija u skladu sa evropskim regulativama i standardima, zgrada će biti energetski efikasna i izgrađena od ekoloških materijala. Idejno rešenje je uradila Energroprojekt industrija, a za izgradnju će biti angažovani domaći izvođači.

Ovo je i za Kontrolu letenja veoma važan projekat jer će na jednom mestu, u istom dvorištu imati Oblasnu, Terminalnu i Aerodromsku kontrolu letenja. Kako navode u ovoj kompaniji, SMATSA DOO Beograd nastaviće i dalje da investicijama unapređuje civilni i vojni vazdušni saobraćaj u Srbiji, posebno one segmente koji su u funkciji razvoja beogradskog aerodrome.

Komentari(1)

sortiraj
Natasa 15:02 | 28.07.2017
Ovo je savrsenstvo
9 0 odgovori